Het bruist op diverse plekken in de stad. Impact gebeurt zowel internationaal bij ontwikkelingssamenwerking als hyperlokaal in wijken. Om twee bruisende hotspots in Utrechtse wijken te belichten hebben we Abdel geïnterviewd over DOK030 in Overvecht en Josse van Jonge Honden over ‘het Berlijnplein’ in Leidsche Reijn.  
Het is nogal een turbulente tijd om ondernemer te zijn kan ik me voorstellen. Toch ben je druk bezig om met creatieve ideeën vanuit de wijk impact te maken. Daar horen we meer graag meer over. Leuk dat je jouw ervaringen wilt delen met andere Utrechtse (impact-)ondernemers!
  • Kan je jezelf eens voorstellen en hoe je betrokken bent geraakt bij DOK030 / Berlijnplein ?

Abdel: Mijn naam is Abdel Harchaoui, oprichter van DOK 030. Als ondernemer heb ik mij bemoeid vanuit de Wijkraad met de wijkeconomie en ondernemerschap in de wijk Overvecht. In samenwerking met de gemeente Utrecht is DOK 030 opgezet als aanlegplek voor ondernemende mensen. Zelf ben ik een sociaal ondernemer, die als bedrijfsadviseur/ coach ondernemers (in spe) help om een succes te maken van de onderneming. Als projectleider ben ik vooral een conceptontwikkelaar van scholingsprojecten en innovatieve projecten.

Josse: Zeker. Ik ben Josse, één van de ondernemers bij Jonge Honden. Een adviesbureau dat sinds kort is gevestigd op het Berlijnplein. Alweer 2 jaar geleden moesten we ons kantoor uit (in Jonge Honden termen ook wel ‘hok’ genoemd) en gingen we opzoek naar een nieuwe plek. Via via kwamen we bij DePlaatsmaker terecht die samen met een aantal andere partners bezig was met het werven van bewoners voor op het Berlijnplein. Nu zitten we daar als één van de eerste bewoners, samen met NUT, de Buurtwerkkamer, RAUM, Venster en Goede Vrijdag. Samen zijn we flink bezig om vragen rondom ‘de stad van de toekomst’ te tackelen.

  • Wat gebeurt er allemaal rond DOK030 / Berlijnplein ?

Abdel:  Bij DOK 030 kun je een werkplek, bureau of een vergader/trainingsruimte huren. Daarnaast kunnen ondernemers terecht voor hulp bij de realisatie van de ondernemerswens, verder ontwikkelen van de eigen bedrijf, vergunningaanvragen, schulden, financieringen, administratie, boekhouding en alles wat erbij komt kijken. Ook werken we samen met de MBO instellingen en de Hogeschool aan opdrachten van ondernemers. Het mooie wat we ook doen is het ontwikkelen en uitvoeren van eigen scholingstrajecten tot Pizzabakker en Datacenter Professional.

https://dok030.nl/wp-content/uploads/2020/04/PHOTO-2020-02-12-10-27-20-1180x435.jpg

Josse: Oef, wat niet. We zitten echt nog in een opstartfase met elkaar. Corona heeft daarbij niet echt geholpen en tot overmaat van ramp is ons circulaire kantoor (en die van de buren) in de fik gevlogen eind vorig jaar. Ondanks die tegenslagen hebben er (nu al) mooie dingen plaatsgevonden. Zo heeft NUT van de zomer nog een prachtige voorstelling gespeeld op het plein, heeft RAUM een mooie interactieve buitenexpositie neergezet, hebben we met z’n allen een festival georganiseerd: ‘er was geen reden voor contact’, voorziet (en voorzag) Venster iedereen van heerlijk eten, drankjes en cocktails, is Jonge Honden digitaal gegaan met de Social Impact Nights; avonden die we samen organiseren met impact030 over belangrijke maatschappelijke thema’s, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegelijkertijd wordt het Berlijnplein ook nog steeds uitgebreid. Er is een stadspark in aanbouw, nieuwe kantoren worden nog neergezet en we zoeken nog (sociaal) ondernemers die met ons het Berlijnplein willen gaan maken. En ook voor de komende periode staan er weer vette dingen op het programma. Een tipje van de sluier; een samenwerking tussen ons en NUT bijvoorbeeld. Zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen (ergens in mei).

  • Kan je meer vertellen over de positieve impact van DOK030 / Berlijnplein op ons stadsie?

Abdel: Onze uitgangspunt is dat we de zwakkere die aan de zijlijn staan een kans bieden om weer deel te nemen en toekomstgericht bezig te zijn.

Josse: Als bewoners van het plein proberen we allemaal vanuit onze kracht iets bij te dragen aan het plein. Zo brengen RAUM en NUT de blik van creatieve makers en cultuur naar het plein. De Buurtwerkkamer pakt de verbinding met buurtbewoners op, Jonge Honden het ondernemerschap i.c.m. de publieke sector. Op onze eigen wijze werken we allemaal aan dezelfde thema’s en vooral aan de toekomst van de stad. Die kruisbestuiving moet nog groeien omdat we in de kinderschoenen staan, maar gaat echt heel gaaf worden. Verschillende invalshoeken, verschillend publiek, maar allemaal met hetzelfde doel. Zo zitten we ook allemaal in gezamenlijke groepen rondom communicatie, programma, etc. Die samenwerking is dan ook iets wat niet alleen ‘natuurlijk’ plaatsvindt maar waar we ook actief ons best voor doen.

  • Mogelijk heeft corona een negatieve impact op jouw/jullie werkzaamheden. Hoe ga je daar als ondernemer mee om?

Abdel: Vanwege de corona staat de verhuur stil, maar we zien juist kansen om ondernemers die in de problemen zijn gekomen te helpen om gebruik te maken van de regelingen. Maar ook studenten die moeilijk aan stage komen, helpen wij aan een stageplek om aan vraagstukken van ondernemers te werken.

Josse: Op creatieve en ondernemende wijze, haha! We verzinnen elke keer wel weer wat nieuws met elkaar om de sfeer erin te houden. Wij hebben het geluk gehad dat ons werk wel door blijft gaan, maar we moesten vooral flexibel zijn in de vorm. Laat dat nou net iets zijn waar wij als Jonge Honden goed in zijn. Inmiddels brengen we deze beweging ook weer bij andere organisaties die daar van nature iets meer moeite mee hebben. Bijvoorbeeld, naast dat we ons snel hebben ‘omgeschoold’ en nu digitale heidagen geven en een thuiswerktoolkit hebben ontwikkeld, zorgen we ook dat we verbinding houden met elkaar. Denk aan online danssessies, een bakwedstrijd, elkaar kaartjes sturen. Zo houden we het toch leuk samen. Dit proberen we dan ook weer toe te passen bij onze opdrachtgevers.

Wat zijn jouw lessen of tips voor andere impact-broedplekken in de stad?

Abdel: Blijf kansen zien en stel je niet kwetsbaar op. Zoek samenwerking op en benut al je kwaliteiten om het beste uit jezelf en je onderneming te halen.

Josse: Doe het samen! Het is zo’n cliché, maar samen kom je verder en met de juiste partners zorg je juist voor die goede mix aan gebruikers en publiek. En maak goede afspraken en luister naar elkaar. Zorg dat alle perspectieven aanwezig zijn, maar wanneer ze aanwezig zijn, zorg dan ook dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar mening te geven.

  • Hoe zie je, of wat wens je voor, de toekomst voor DOK030 / Berlijnplein?

Abdel: DOK 030 zie ik op termijn uitbreiden met nog meer studentbedrijven, bijzondere scholingstrajecten en zich meer inzetten voor waardering en erkenning voor traditionele ondernemerschap.

Josse: Een bewogen zomer, waar we met volle gedachten uit een voorstelling van NUT lopen, al filosoferend de expositie van RAUM aanschouwen om vervolgens enthousiast te participeren in een workshop van Jonge Honden om verzadigd maar geïnspireerd je bed in te duiken. Maar niet voordat we een dansje gewaagd hebben en hebben nagenoten van een borrel bij Venster in de nazomer zon. *drop mic. En dat het “BP” natuurlijk groeit, met nog meer vette impactmakers bij elkaar die ook een bijdrage kunnen leveren aan het plein en met wie we nog meer impact kunnen maken.

https://dok030.nl/wp-content/uploads/2020/09/abdel-dok030-web-1.jpg

Foto’s:

  • Jonge Honden
  • Rogier Boogaard
  • Facebook Berlijnplein
  • DOK030