Hoe maak je impact als winkelier of buurtondernemer? Er zijn veel mogelijkheden om in je eigen bedrijfsvoering een positieve bijdrage te leveren aan de wereld door bijvoorbeeld duurzaam in te kopen, afval te beperken of een inclusief personeelsbestand te voeren. Buiten je zaak is ook nog ongeloof veel impact te maken.  Maar als (buurt)ondernemer heb je daar vaak niet veel tijd voor of kennis over en wil je vooral doen waar je goed in bent: ondernemen.

Winkeliers in Utrecht Oost kwamen erachter dat ze een belangrijke bijdrage aan hun omgeving konden leveren door het instellen van een buurtconciërge. Wat? Ja, een buurtconciërge. Na 2,5 jaar is duidelijk geworden dat deze rol van onschatbare waarde is. Hoog tijd om wat vragen te stellen!

Kan je de Buurtconciërge eens voorstellen?

“Sterre Hijlkema, Stedelijk geograaf. Ik was ruimtelijk adviseur en werd doodongelukkig. En nu mag ik mij de allereerste buurtconciërge van Utrecht noemen. En daar ben ik heel blij mee. De Buurtconciërge is een initiatief van ondernemersvereniging Puur Oost. Ik kreeg een vacature door de bus voor de functie zo’n 2,5 jaar geleden. Echt wat doen voor de buurt, dat klonk goed! Het begon met kennismaken, kleine projecten opzetten en problemen oplossen op straat. Al snel werden de projecten groter; AED’s ophangen, Parade Puur Oost, clean-ups en de Lichtjestocht organiseren. Maar ook winkelstraat-acties, super leuke borrels voor de ondernemers en EHBO-cursussen organiseren. Door financiering vanuit het Ondernemersfonds Utrecht en het Initiatievenfonds is er heel veel mogelijk. Het is kostenbesparend en maakt de vertaalslag tussen beleid en échte wereld. Maar het allerbelangrijkste kan ik zo mensen echt helpen en verbinden  vanuit vertrouwen en liefde voor elkaar. En dat maakt mij heel erg blij!”

Welke impact maakt de Buurtconciërge in de buurt?

“Met de buurtconciërge werk ik vanuit verbinding, betrokkenheid en saamhorigheid. Ik heb gemerkt dat ik zo initiatief, kennis en gelden snel kan inschakelen om de buurt zowel op ruimtelijk, sociaal en economisch vlak echt te verbeteren. De Buurtconciërge helpt ondernemers met allerlei problemen, versterkt lokale verbindingen en maakt de openbare ruimte mooier en veiliger. And last but not least, mensen vinden het hartstikke leuk. Altijd iemand om even een praatje mee te maken en als je last hebt van het verkeer, afval of overlast kan je ook je ei bij mij kwijt. Bovendien wordt je probleem vaak ook nog opgelost.”

https://images0.persgroep.net/rcs/OYyYk38lwXbCmYyinu4R6aFmKK4/diocontent/162290475/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8

Hoe pak je dat aan? Wat zijn je activiteiten?

“De buurtconciërge zorgt namelijk voor signalering van problematiek en haalt de behoeftes op uit de wijk. Ik kan als buurtconciërge snel problemen oplossen in de buurt en daadkrachtige projecten opzetten. Door het waarnemen en signaleren van problemen door dagelijks in de buurt te zijn pak ik zaken snel op en maak ik meldingen bij gemeente, politie of de scholen. Ik ben benaderbaar en proactief aanwezig in de buurt; ik loop regelmatig bij ondernemers binnen, herkenbare kleding en mijn buurtconciërge bakfiets. Als mensen op mijn inloopspreekuur komen krijgen ze een lekkere koffie in een leuke tent.

Ik leg zo mijn oor te luisteren naar de onuitgesproken vraag waar vanuit ik projecten opzet. Projecten zet ik altijd op in samenwerking met betrokken organisaties waardoor ik de bestaande energie, kennis en gelden aan elkaar verbind. De fijnmazig kennis die ik opbouw van de buurt kan ik met initiatieven, mogelijkheden en beleid verbinden. En dat is maar goed ook want door het laagdrempelige contact komen de meest uiteenlopende vragen. Mensen hebben vertrouwen dat ik hun probleem, idee of vraag serieus neem en als ik echt niet kan helpen een warme overdracht biedt. Bij de winkels, de huisarts, het wijkbureau ligt mijn visitekaartje, door de wijk heen hangen posters van mijn evenementen en EHBO cursussen en met de lokale buurtkrant gaat een glossy folder mee over buurt AED’s met een plattegrond. En ik ben veel in de lokale media, waardoor ik al met al super zichtbaar ben. Je moet dan wel tegen een stootje kunnen; want bij de kapper wordt er lekker over je geroddeld en je bedient uiteenlopende belangen van de buurtwinkel tot een ziekenhuis met duizenden bezoekers.”

Ongetwijfeld heeft corona een impact op jouw/jullie werkzaamheden. Hoe ga je daar als ondernemer mee om?

“Toen corona kwam was ik wel even een paar dagen in een dip. Want, wat nu? Al snel had ik nieuwe ideeën om de ondernemers te helpen. Zo zorg ik voor een eindeloze voorraad maskers, handalcohol en handschoenen. Ik regel kosteloze juridische ondersteuning en hielp met van de Lichtjestocht een leuk huis- aan huis “aandenkkrantje” te maken. Corona bleek een blijvertje, dus ik heb bedacht hoe het buiten zijn – wat we nu soms meer moeten – leuker en fijner kan. Door heel de buurt zijn nu warmtebankjes. Als je moet wachten of straks lang op een terras wil tafelen dan kan dat zonder koude rug of billen. Ideaal!”

Heb je een voorbeeld van initiatieven om als ondernemer toch in deze periode de betrokkenheid met de buurt te tonen?

“Samen positieve projecten doen is nu belangrijker dan ooit. Hierin kunnen de ondernemersverenigingen een rol spelen. Wij organiseren Valentijn- en Paasacties. Je kan nog zoveel! Benut de kansen die corona ook heeft. Als het je lukt om positieve, ludieke acties op te zetten die verbindend zijn en ondernemers helpt, ben je al een heel eind.”

Welke lessen zou je andere buurtondernemers willen meegeven?

“Regel een buurtconciërge . Menselijk contact gedurende de dag vormt namelijk een biologisch krachtenveld tegen ziekte en aftakeling. We moeten steden dus zo in richten en zo gebruiken dat er face-to-face contacten zijn. In een steeds individualistische samenleving – waarvan een kwart van de mensen zelfs helemaal geen persoonlijk contact heeft – is het dus tijd voor een ‘moderne melkboer’ die open staat voor laagdrempelig contact. Bijvoorbeeld dus door een buurtconciërge, door haar toegankelijke rol in de buurt wordt sociaal isolement tegen gegaan. Door mijn rol en inzet krijgen mensen meer contact met de buurt, met de organisaties en met elkaar. Ik denk dat de Buurtconciërge antwoord geeft op een stukje van het participatievraagstuk. Sterker nog de buurtconciërge is broodnodig. Zeker in deze tijd van een steeds individualistischer worden samenleving en terugtrekkende beweging van politie en andere rol van de gemeente. De buurtconciërge maakt de buurt veiliger, leuker en (economisch) gezonder. Als buurtconciërge zou ik nog een persoonlijke tip willen geven. Zeg elkaar eens wat vaker gedag, kijk of je alleen wonende senior buurman morgen zijn gordijnen wel open doet en help eens iemand oversteken. En vergeet niet een praatje te maken.”

https://sterrehijlkema.nl/wp-content/uploads/2020/08/strrr.jpg

Foto’s:

  • AD dec. 2019 – Angeliek de Jonge
  • de Nuk dec. 2020  – Redactie
  • www.sterrehijlkema.nl – Menno Bausch