Iedereen ervaart ups en downs in het leven. Bij Indekerngezond ervaren bewoners van Leidsche Rijn en omstreken wat zij zelf kunnen doen om hun eigen gezondheid op een positieve manier te beïnvloeden. So/creatie sprak met projectleider Janine van der Duin over de betrokkenheid bij het initiatief en over Positieve Gezondheid.

Indekerngezond heeft een ideaal: een ‘blue zone’ in Leidsche Rijn, Vleuten – De Meern. Er zijn vijf ‘blue zones’ in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan elders. Om dit ook in Leidsche Rijn te bereiken zet het initiatief in op Positieve Gezondheid. Dit is gezondheid als het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Indekerngezond ondersteunt bewoners bij het opzetten van op Positieve Gezondheid gerichte initiatieven. “Wij zijn een ontmoetingsplek en platform voor en door bewoners uit Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern”, aldus Janine. “We willen iedereen in de omgeving laten ervaren wat Positieve Gezondheid voor hen kan doen.”


so/magazineDit portret verscheen eerder in so/magazine, hét online magazine over sociaal ondernemerschap in Nederland. so/magazine wordt uitgegeven door so/creatie. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers creëren we samen meerwaarde voor deze groeiende beweging.


Geen accent op ziekte, maar op mensen zelf

Janine legt uit dat mensen niet hun aandoening zijn. Toch ligt daar in de gezondheidszorg vaak de focus op. Alle aandacht gaat uit naar de klachten en gezondheidsproblemen. Positieve Gezondheid kiest voor een andere invalshoek. Hoewel je het kunt inzetten naast een traject bij een arts bij klachten, heeft het ook een sterk preventief karakter. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf. De aandacht gaat uit naar veerkracht en naar wat hun leven betekenisvol maakt.

Indekerngezond heeft inmiddels een goed gevuld programma op locatie met vaste onderdelen zoals de workshop Positieve Gezondheid en de meet-ups. Ook vinden er regelmatig activiteiten plaats gericht op ontmoeting, voeding, persoonlijke ontwikkeling of het voorkomen van stress. Denk bijvoorbeeld aan een workshop spreken in het openbaar of een wandelclub waarbij je nieuwe mensen kunt leren kennen.

Werken met het spinnenweb

Janine vertelt dat ze werken met het spinnenweb van Machteld Huber. Dit model geeft goed weer waar Positieve Gezondheid over gaat. Door jezelf scores te geven voor de zes verschillende gezondheidsdimensies kun je zien hoe het op dat moment met je gaat. “Wij gebruiken dit spinnenweb als gespreksinstrument. De scores die je jezelf geeft zijn een momentweergave en niet goed of fout. Je kijkt breder dan lichamelijke en psychische aspecten; zo belicht het model bijvoorbeeld ook je dagelijks functioneren, zingeving en sociale aspecten. Het is een tool om te bepalen waar je zelf invloed op kan en wil hebben.”

“Dat hoeft niet eens te zijn waar je het laagste cijfer invult omdat de dimensies met elkaar in verbinding staan. Door het spinnenweb kijk je veel breder naar wat een positieve invloed kan hebben op jouw beleving van gezondheid. Iedereen zit weleens niet goed in zijn vel maar het gaat erom dat je je eigen veerkracht weer gaat herkennen. Janine gebruikt de methode van het spinnenweb zelf ook en vult deze elke week voor zichzelf in. Dit geeft me inzicht in hoe het met mij gaat en biedt handvatten voor hoe ik op dat moment goed voor mezelf kan zorgen. Ik kom er dan bijvoorbeeld achter dat mijn hoofd vol zit en dat ik behoefte heb aan een middagje wandelen of dat ik zin heb om af te spreken met een goede vriendin.”

Bezoekers als afspiegeling van de wijken

Indekerngezond is nu een half jaar open. Janine vertelt trots: “Het eerste kwartaal hebben we 1000 bezoekers gehad en er zijn inmiddels zo’n 80 vrijwilligers actief betrokken bij het initiatief.” Ze vertelt dat dit mensen zijn uit de volledige breedte van de samenleving. “Het is mooi om te zien dat onze bezoekers echt een afspiegeling zijn van wie er in de wijk wonen. We krijgen mensen binnen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en sociale- en culturele achtergronden. In het begin raadden mensen mij aan om me op een doelgroep te focussen omdat je nooit iedereen kunt bereiken, maar ik ben blij dat ik daar niet naar geluisterd heb. Ik wilde als wijkproject geen keuze maken aan de voordeur voor wie we er zijn en voor wie niet. We hebben dit vrij gelaten en dit heeft goed uitgepakt.”

De mensen die activiteiten organiseren doen dit voor een klein prijsje omdat het pand een maatschappelijke bestemming heeft waardoor er geen commerciële tarieven gevraagd kunnen worden. Janine: “Het is niet zo dat het gratis moet, want dan gooi je je eigen kwaliteit te grabbel. We willen dat de bezoeker een serieuze workshop kan verwachten en we verwachten dat de onkosten ongeveer gedekt kunnen worden met het laagdrempelige bedrag dat bezoekers betalen.” Indekerngezond kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers die een nieuw concept of idee willen testen of die via het netwerk nieuwe klanten willen bereiken. Ook zijn aanbieders vaak mensen met een droom die willen uitproberen of ze er hun werk van kunnen maken.