Ruim drie jaar geleden kwam Bader Dahhan (32) vanuit Syrië naar Nederland. Door vrijwilligerswerk in een kringloopwinkel te doen, maakte hij zich de taal eigen. Inmiddels heeft Dahhan sinds een jaar zijn eigen winkel La Boucherie, waar hij vlees en groenten verkoopt. Klanten die het niet altijd kunnen betalen schenkt hij voedsel. “Bij mij maakt het niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, wie geen geld heeft voor voedsel krijgt van mij gratis te eten.”

Gratis maaltijd

Sinds een half jaar is zijn zaak op de Damstraat een plek waar wekelijks meerdere gezinnen langs komen om eten uit te zoeken. In zijn etalage hangt een wit A4’tje met de tekst: “Heeft u geen geld, dan mag u 1 maaltijd gratis uitzoeken.”

De geboren Syriër vertelt hoe hij nog altijd verbaasde reacties krijgt van klanten, helemaal als hij hen uitlegt dat hij geen regels of eisen stelt. “Ik hoef iemands naam niet te weten, bij mij hoeft ook niemand zich te schamen. Als iemand vraagt of hij ook gratis vlees mag uitkiezen zeg ik volmondig ‘ja’.” Bezoekers mogen dan ook zelf een maaltijd uitkiezen en wie al eens een is langs geweest mag altijd terug komen. “Zolang iemand maar geen honger heeft, dat is het allerbelangrijkste.”


so/magazineDit portret verscheen eerder in so/magazine, hét online magazine over sociaal ondernemerschap in Nederland. so/magazine wordt uitgegeven door so/creatie. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers creëren we samen meerwaarde voor deze groeiende beweging.


Terugdoen

Dahhans overtuiging en motivatie komt grotendeels voort uit eigen ervaring. Als geen ander ondervond hij hoe belangrijk de hulp van iemand anders kan zijn. “Toen ik in Nederland kwam met mijn gezin hadden wij letterlijk niets. We brachten maandenlang door in een AZC en ik weet nog goed hoe wij daar te eten kregen en werden verzorgd. Het was toen dat ik besloot op een dag hetzelfde te willen terug doen voor anderen in nood.”

Bescheiden

Dahhan hoop dat dat andere bedrijven hem zullen volgen, zodat nog meer mensen geholpen kunnen worden. “Het leven in Nederland is goed geregeld, kinderen hoeven hier niet met honger op straat te leven. Toch zijn er genoeg mensen die de hulp écht nodig hebben. Een mens kan maar een keer goed leven, dan moet ie daar ook de kans voor krijgen.”

Bescheiden als Bader Dahhan is doet de nominatie hem vrij weinig. “Voor mij is het vooral belangrijk dat mensen die honger hebben geholpen worden. Natuurlijk voel ik mij vereerd, maar het weggeven van een maaltijd maakt mij blijer dan het krijgen van deze prijs.”