‘Een lokale ontwikkelaar met hart voor Utrecht’, dat is hoe de jury van de Nelson Award Utrecht deze genomineerde omschrijft. Bob Scherrenberg staat aan het roer van het familiebedrijf Overvecht Vastgoed. Als ondernemer is hij betrokken bij diverse vastgoedprojecten met uitgesproken duurzame- en maatschappelijke impact. “Onze missie is bijzondere bestemmingen creëren waar het voor iedereen goed vertoeven is.”

Van huis uit

Zijn maatschappelijke betrokkenheid valt volgens de geboren en getogen Utrechter goed te verklaren. “Mijn vader is een echte zakenman, terwijl mijn moeder dan weer heel sociaal bewogen is. Die combinatie heeft mij vervolgens weer op dit pad gebracht.” In zijn werk is Scherrenberg continu bezig met het ontwikkelen van vastgoed waarbij duurzaamheid en de behoeften van mensen centraal staan. Ook binnen de wijk Overvecht zijn dat twee speerpunten die hij altijd in zijn achterhoofd houdt. “Wij vinden het fijn om de stad mooier te maken door een gebied met plezier in te richten en in gesprek te gaan met mensen.”


so/magazineDit portret verscheen eerder in so/magazine, hét online magazine over sociaal ondernemerschap in Nederland. so/magazine wordt uitgegeven door so/creatie. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers creëren we samen meerwaarde voor deze groeiende beweging.


Kansen creëren

Vanuit die behoefte heeft Scherrenberg met zijn bedrijf al een aantal initiatieven gefaciliteerd. ‘Een klein steuntje in de rug’, zoals hij het zelf bescheiden noemt. Door bij de opstart van Overvecht Buurtmobiel te helpen, konden de initiatiefnemers uiteindelijk op eigen benen staan. Daarnaast investeerde Scherrenberg in Het Hof van Cartesius, de Werkspoorkathedraal en het erfgoedbehoud van de werkspoorpanden. Via zijn eigen organisatie probeert Scherrenberg mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. “Oog hebben voor aandachtsgebieden en kansen creëren voor mensen, dat vind ik het mooiste om te doen.”

Overvecht in het hart

Ondertussen blijft Scherrenberg trouw aan de plek waar hij opgroeide: Overvecht. “Overvecht zit in ons hart. Het is een wijk met grote tegenstrijdigheden. Aan de ene kant gebeuren er geweldige dingen en aan de andere kant komt de wijk nog altijd slecht in het nieuws. Het is mijn missie om deze wijk ook van zijn mooie kanten te belichten, zodat de verschillende kansen voor dit gebied aan het licht komen.”

Energie & inzichten

Graag maakt Bob andere ondernemers enthousiast over zijn initiatieven. “Ik zou andere ondernemers willen meegeven hoe leuk het is. Ik doe dit op mijn eigen manier en liefst niet teveel in de spotlights. Maar, vaak hebben ondernemers toch een focus op hun eigen bedrijf: in goede tijden is het zwaar en hard werken en in slechtere tijden evengoed. Wanneer zij hun ogen openen en hun werk breder trekken, dan zouden zij veel meer zien. Dit werk geeft me veel mooie inzichten en energie, daar doe ik het uiteindelijk voor.”