Maak kennis met Tessa van der Meer, oprichter van sociale onderneming We Beat The Mountain. Deze onderneming maakt van afvalreductie waardevolle producten. Samen met designers kijken ze hoe ze van restafval van bedrijven gave producten kunnen maken. Tessa’s motto? Together we beat the mountain! Tessa laat zien hoe je van een oude gymzaalvloer een tafel kunt maken. En wat zou We Beat the Mountain maken van oude bagage-carriers, waar je koffer op gaat op Schiphol?

We Beat The Mountain is in 2010 opgericht met als ultieme doelstelling om afvalbergen wereldwijd te bedwingen. Afval is een breed begrip. En vooral ook heel relatief. Kijk maar naar al die waardevolle producten waarvan de afschrijvingstermijn de levensduur bepaalt. Eenmaal afgeschreven vereist ons economische model dat we overgaan tot vervanging door nieuwe producten. De oude belanden dan op de afvalberg of in de verbrandingsoven. Dit betekent in veel gevallen dat nog werkende producten, bruikbare onderdelen en waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Onze afvalberg is dus onnodig hoog. We Beat The Mountain is ervan overtuigd dat we die berg samen kunnen bedwingen door anders te kijken naar afvalstromen. Want waar je nu betaalt om van je afval af te komen, liggen vaak juist de kansen om waarde te creëren. We Beat The Mountain maakt het mogelijk afvalstromen op te waarderen tot producten waarin duurzaamheid en hergebruik vooropstaan.


so/magazineDit portret verscheen eerder in so/magazine, hét online magazine over sociaal ondernemerschap in Nederland. so/magazine wordt uitgegeven door so/creatie. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers creëren we samen meerwaarde voor deze groeiende beweging.