Technologische innovatie gaat met een ongelooflijk rap tempo. Bedenk je eens dat de telefoon die je nu in je broekzak hebt, krachtiger is dan de computer die werd gebruikt om de eerste man op de maan te zetten! Al die nieuwe technologie is echter niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Denk aan 3D-printers, Virtual Reality headsets of een robot. Het Permanent Future Lab brengt daar verandering in. Hiermee krijgt iedereen toegang tot deze (en meer!) technieken en ook de mogelijkheid ermee te spelen, experimenteren en innoveren.

Al vanaf jonge leeftijd is Jurjen de Vries bezig met nieuwe techniek. Toen hij 6 jaar oud was, kwam hij voor het eerst in aanraking met ‘een eerste versie van een thuiscomputer’. Nog voor het bestaan van de pc en Intel en dat inspireerde hem om te experimenteren. “Toen ik 8 was, kwamen er ook voorlopers van het internet op dat soort computers. Het heette dan bulletinboard-systemen. En daar merkte ik wel; er is een soort van community om met mensen in contact te zijn en kennis en bestanden uit te wisselen. Echt geld ging er niet in om. Behalve de telefoonrekening.”


so/magazineDit portret verscheen eerder in so/magazine, hét online magazine over sociaal ondernemerschap in Nederland. so/magazine wordt uitgegeven door so/creatie. Door gesprekken over het hoe en waarom van het werk van sociaal ondernemers creëren we samen meerwaarde voor deze groeiende beweging.


Sociaal ondernemerschap

Sociaal ondernemerschap is voor mij geven zonder er direct iets voor terug te verwachten. Dat noemen we ook wel asynchrone wederkerigheid.” Voor Jurjen betekent dit vooral het delen van kennis en technologie. Precies waar Permanent Future Lab voor staat. “Ik besteed ongeveer 50% van mijn tijd aan sociaal ondernemerschap. Dat sociale zit grotendeels in Permanent Future Lab en voor een deel ook in Seats2meet.com. Ook ben ik bezig voor Google. Ik ben zogenaamd Google Top Contributor en dat betekent dat ik mensen help met vragen op het forum; bijvoorbeeld op het gebied van Google Maps.”

De rol van geld ziet Jurjen in de komende periode snel veranderen. “We zitten in een kanteling, waarbij ook geld nog wel een belangrijke rol speelt. Wel een steeds kleinere. Toch moet je daar wel iets voor blijven doen.” Om geld te verdienen helpt Jurjen bedrijven te ontdekken wat nieuwe technologie voor hen kan betekenen. Bedrijven zien namelijk wel dat technologie grote veranderingen teweeg brengt, maar weten deze kennis nog lang niet altijd in de praktijk te brengen.

‘Gaver dan de Efteling’

Het Permanent Future Lab staat vol met de laatste technologieën. Iedereen kan er gebruik van maken en vervolgens ook weer zijn eigen gadgets bij plaatsen. Door het te delen worden telkens weer nieuwe verbindingen tot stand gebracht. “Maar we hadden bijvoorbeeld ook al na twee maanden nadat we open waren – ergens in December 2014 – dat er een paar mensen uit de Oekraïne kwamen binnen lopen met Virtual Reality brillen. Op Facebook hadden ze over ons gelezen, en ze hadden de trein naar Utrecht gepakt om vervolgens hier de nieuwste Virtual Reality dingen uit de Oekraïne te laten zien.

Ook komen er steeds vaker scholen naar het Permanent Future Lab om hun leerlingen te laten experimenteren met de nieuwe machines, als het niet op de school zelf kan. “Je ziet dat de scholen ook eigenlijk in het oude systeem denken van ‘oke hoe krijgen we bijvoorbeeld nou een 3D-printer, dat is hartstikke duur, dus dan gaan we het maar niet doen.’” De reacties van de kinderen zijn voor Jurjen onbetaalbaar. “Je ziet die kinderen echt gewoon een soort van opleven en roepen van ‘he, dit is gaver dan de Efteling, dit is een pretpark 3.0!’. Maar je ziet ze er ook enorm veel van leren.”

Het Permanent Future Lab is echter niet alleen voor kinderen, maar is voor iedereen te gebruiken op een deeleconomie principe. Maar om met de nieuwe techniek aan de slag te gaan, is er nog veel om aan te wennen voor volwassenen. Jurjen vertelt dat volwassenen nog niet altijd snel gaan zitten en gaan proberen. “Veel volwassenen die in het oude systeem zitten, gaan even met de handen op de rug kijken bij een paar dingen en lopen dan weer weg.” Juist voor deze groep is het belangrijk om wel in actie te komen, maar hoe deze mensen in beweging te krijgen blijft voor nu nog even een uitdaging.”

Nieuwe vormen van samenwerkingen

Jurjen runt het Permanent Future Lab in Utrecht niet in zijn eentje. Sterker nog, officieel heeft het Permanent Future Lab geen eigenaar. Om de beweging zo laagdrempelig mogelijk te houden is ervoor gekozen om niet bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. “Juist om alle blokkades die normaal bij stichtingen kunnen optreden -het wegsluizen van geld en dat soort dingen – te voorkomen en puur vanuit intrinsieke motivatie te kunnen werken.”

Het geld verdienen doet Jurjen niet met het Permanent Future Lab en dat is ook zeker niet de ambitie. “Ik denk dat er steeds meer zelfstandigen zijn, steeds minder ruimte voor grotere bedrijven. Ook door technologische ontwikkelingen.” Nieuwe tools die samenwerking mogelijk maken op basis van projecten zijn volgens Jurjen de toekomst. Als voorbeeld noemt hij Part-up. “Dat is een platform dat ervoor zorgt dat je met tijdelijke projecten kunt werken. Waarbij je denkt: ‘Hé, dat past me goed, of daar past mijn kennis bij.’ Inderdaad, dan doe je daar op dat moment aan mee. Het kunnen sociale dingen zijn of het kunnen betaalde klussen zijn. Ben je er klaar mee, dan is het weer mooi geweest.”